1. Etusivu
  2. Historiikki

Gasellin Hammaslääkärit Keskuskadulta Hermeksen taloon

Aleksanterinkatu 21, 19.
Tuntematon kuvaaja, 1900
Helsingin kaupunginmuseo

 

Aleksanterinkatu 19 – Keskuskatu 7
Erik Sundström, 1922
Helsingin kaupunginmuseo

Hermeksen talon kattoikkunat valaisevat nykyään Gasellin tiloja.

Gasellin Hammaslääkäreiden vastaanotto muutti vuonna 2014 tähän Hermeksen taloon. Vuonna 1898 valmistuneen talon on piirtänyt Grahn, Hedman & Wasastjerna – aikanaan Suomen suurin arkkitehtitoimisto – jonka käsialaa ovat monet muutkin eteläisen Helsingin kauneimmista taloista. Hermeksen talon alue oli vielä 1800-luvun alkupuolella kaukaista takamaata, kosteata peltoa ja laidunmaata, joka ei liiemmin kiinnostanut sen ajan pääkaupunkilaisia asuinpaikkana. Tontti oli osa Suomen suuriruhtinaskunnan intendenttikonttorin (myöh. Rakennushallitus) johtajan C.L. Engelin 1830-luvulla laatimaa Helsingin katu- ja korttelijakoa joka antoi suuntaviivat keskusta-alueen tulevalle, arvostetulle uusklassiselle kokonaisuudelle.

Gasellien tarina alkoi Keskuskadulla

Gasellin Hammaslääkärit perustettiin vuonna 1997. Perustajina olivat neljä hammaslääkäriä, Esko Eerikäinen, Seija Happonen, Sinikka Pirinen ja Ilse Stenholm. Alusta alkaen mukana oli suukirurgi Juha Peltola sekä myöhemmin eläköitynyt oikojahammaslääkäri Auli Rahkamo. Ilse Stenholmin jäätyä eläkkeelle mukaan liittyi hammaslääkäri Maija Aura. Ensimmäinen vastaanotto sijaitsi osoitteessa Keskuskatu 1b. Arkkitehti Eliel Saarisen nuoruuden työnään piirtämä kiinteistö oli osa Gasellin korttelia, jonka mukaan vastaanotto sai myös nimensä. Edellisten toimitilojen joutuessa saneerauksen kohteeksi uusi koti löytyi läheltä, Hermeksen talosta Soopelin korttelin tontilta 24, ja vuosien saatossa luontevaksi muodostunut nimi päätettiin säilyttää: niinpä olemme edelleen “Gaselleja”.

Muutto ja Gasellien uuden ajan alku

Muutto Hermes-taloon oli sopiva käännekohta koko toiminnan uudistamiseen. Mukaan tulivat uusina osakkaina erikoishammaslääkäri Mikko Rantala sekä hammaslääkärit Matti Jokinen ja Elina Timgren. Modernisoimme toimintomme kokonaisuudessaan: uusilla röntgenkuvauslaitteistoilla tuotamme myös lähiseudun hammaslääkäreille diagnostiikkapalveluita ja Matti Jokisen myötä Gaselliin saatiin laitteisto, jolla tehdään jyrsittyjä keraamisia hammaspaikkoja ja -kruunuja. Toimintamme laajeni kokonaisuudessaan, kun joukkoomme liittyi lisää erikoishammaslääkäreitä, suuhygienistejä, hammashoitajia ja muuta henkilökuntaa. Keskeisellä sijainnilla on Gasellien toiminnassa tärkeä rooli: potilaiden on helppo tulla hoitoon mistä tahansa pääkaupunkiseudun suunnasta.

Gasellit osa Hermes-talon monimuotoista historiaa

Museoviraston suojelemassa rakennuksessa on historian saatossa toiminut muun muassa elintarvikkeisiin keskittynyt kauppahalli ja kotimaisia huonekaluja, tekstiilejä ja leluja esitellyt Suomen Teollisuuskauppa. Kiinteistössä on toiminut myös lukuisia kahviloita, kuten Nissen, Colombia ja Cafe Paulig sekä elokuvateatteri, nimeltään Arkada. Arkkitehtitoimiston Jauhiainen & Nuuttila suunnittelemassa peruskorjauksessa vuosina 1986 – 1988 palautettiin talon pohjakerroksen julkisivumateriaali, ornamentiikka ja ikkunajako.

Hermeksen taloon rakennettiin 1920-luvulla ullakkokerros, arkkitehti Max Frelanderin suunnittelema ateljeemainen laaja tila, josta iso osa on nyt meidän Gasellien pesäpaikkana.

Keskuskatu 3–1b.
Olof Sundström, 1933
Helsingin kaupunginmuseo

 

Jalankulkijoita Pohjoisesplanadin ja Keskuskadun risteyksessä.
Börje Dilén, 1953
Helsingin kaupunginmuseo

Aleksanterinkatu 19, 21.
Matti Honkavaara, 1970
Helsingin kaupunginmuseo

 

Jalankulkijoita suojatiellä Aleksanterinkadulla.
Volker von Bonin, 1983
Helsingin kaupunginmuseo

Jaa sivu:
Sanoma