Kotivalkaisu nyt 274 €! Lue lisää ja varaa aika>

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Viisaudenhampaan poisto

 

Milloin viisaudenhampaat puhkeavat?

Viisaudenhampaat eli kolmannet poskihampaat ovat ainoat hampaat, jotka puhkeavat vasta aikuisiällä. Ne puhkeavat yleensä 19–20 vuoden iässä, ja vaivaavat suurinta osaa suomalaisista. Kaikille viisaudenhampaita ei tule, mutta vain 2 prosentilta suomalaisista puuttuu synnynnäisesti kaikki neljä viisaudenhammasta. Viisaudenhammas eroaa muista pysyvistä hampaista, eikä yleensä ole hyödyllinen purennalle eikä puhkea usein kokonaan näkyviin.

Miten viisaudenhampaat poistetaan?

Viisaudenhampaan voi poistaa yleishammaslääkäri. Vaativammat tapaukset, kuten puhkeamaton alaviisaudenhammas, voivat vaatia hampaan poistamista kirurgisesti. Vaativammat poistot tekee suukirurgian erikoishammaslääkäri.

Viisaudenhampaan poistoa ei tarvitse pelätä, sillä toimenpide tehdään aina puudutuksessa. Poiston aikana voi tuntua kevyttä painetta, mutta ei varsinaista kipua. Poiston jälkeen ja puudutuksen vaikutuksen kadottua suussa voi tuntua kipua ja pientä jälkivuotoa muutaman päivän ajan. Kun ottaa hammaslääkärin määräämät kipulääkkeet ohjeiden mukaan, ei kivusta kuitenkaan tarvitse kärsiä.

Lue Antin hoitotarina viisaudenhampaan poistosta

Miksi ja milloin viisaudenhammas täytyy poistaa?

Hampaat tulisi tutkia ja röntgenkuvata 20–25-vuotiaana, ja arvioida viisaudenhampaan poiston tarve. Paras aika poistaa viisaudenhampaat olisikin jo 20 vuoden iässä, jolloin viisaudenhampaan juuren kärki ei ole vielä kasvanut täyteen pituuteensa. Iän lisääntyessä viisaudenhampaan poisto ja sen jälkeinen toipuminen voi vaikeutua, joten viisaudenhampaat täytyy tarkastuttaa ja poistattaa mahdollisimman aikaisin.

Suurin osa viisaudenhampaista ei mahdu suuhun kunnolla, ja hammaskaarten tila voi jäädä ahtaaksi. Jos hammas puhkeaa väärään asentoon tai vain osittain, pääsevät bakteerit tekemään tuhojaan hampaan ientaskuun. Tällöin hammas voi altistua perikoroniitille eli hampaan ympäryskudoksen tulehdukselle, joka on erityisesti 20–25-vuotiaiden ongelma ja vaivaa useimmiten alaviisaudenhampaita.

Viisaudenhampaan poiston suunnittelu alkaa usein potilaan tultua hammaslääkäriin erilaisten oireiden takia. Särky, turvotus, paha maku suussa, pahanhajuinen hengitys, kuume, leukojen puutuminen ja ongelmat suun avaamisessa voivat kertoa viisaudenhampaan olemassaolosta tai tulehdustilasta.

Hammas on mahdollista poistaa myös ennakoivasti, jos hammaslääkäri toteaa, että viisaudenhampaasta koituu ongelmia tulevaisuudessa. Joskus viisaudenhampaan poisto voidaan tehdä myös toisen toimenpiteen sitä vaatiessa, esimerkiksi ennen oikomishoitoa tai hammasimplantin asennusta.

Vain harvoissa tapauksissa viisaudenhammasta ei tarvitse poistaa. Jos hammas puhkeaa täysin ja sitä voidaan pitää hyödyllisenä purennalle, ei sitä ole välttämätöntä poistaa. Myöskään puhkeamatonta, oireetonta ja täysin luun sisällä kasvavaa viisaudenhammasta ei tarvitse poistaa.

Lue lisää viisaudenhampaan Käypähoito-suosituksesta >

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus