1. Etusivu
  2. Palvelut
  3. Perushammashoito
  4. Hampaiden paikkaus perinteisesti

Hampaan reikiintyminen tai lohkeaminen voidaan usein hoitaa paikkaamalla hammas. Hampaassa olevanreiän paikkausta ei kannata pitkittää.Mitä varhaisemmassa vaiheessa vaurio korjataan, sitä vähemmillä kivuilla ja toimenpiteillä siitä selviää.

Muovi- vai posliinipaikat?

Yleisimmin hammas paikataan muovipaikka-aineella. Oikein käytettynä muovi käy materiaalina sekä etu- että takahampaiden korjaukseen. Laajemmissa paikkauksissa suun ulkopuolella posliinipaikat eli keraamiset paikatovat kestävä ja ienystävällinen vaihtoehto.  
 
Kokenut hammaslääkäri arvioi mikä on sopiva hammaspaikkajuuri sinun hampaaseesi ja purentaasi. Halutessasi hammas puudutetaan ennen paikkaushoidon aloittamista.

Miksi hammas reikiintyy?

Karies, eli hampaiden reikiintyminen johtuu suussa elävien bakteerien tuottamista hapoista. Suun bakteerit saavat ravintonsa hiilihydraateista, erityisesti sokereista, joista niiden aineenvaihdunta tuottaa hammaskiillettä liuottavia happoja. Kun happo liuottaa hammasta suojaavasta kiilteestä pois mineraaleja, eli tapahtuu happohyökkäys, hammas vaurioituu ja reikiintyy.
 
Pahimpia happojen muodostajia ovat sokeriset syötävät ja juotavat. Kariesbakteerit tarttuvat usein jo lapsuudessa vanhemmilta, ja aikainen kariestartunta altistaa kariekselle myös myöhemmin elämässä.
 
Parhaiten hampaiden reikiintymiseltä voi välttyä:

1.   pesemällä hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla,
2.   puhdistamalla hampaiden välitkerran päivässä,
3.   ja syömällä terveellisesti ja säännöllisesti.

Lapsen karieksen ehkäisyssä tärkeää on sylkikontaktin, kuten samasta lusikasta syömisen, välttäminen ja hampaiden oikeaoppisen hoidon opettaminen jo varhain.

Lue vinkit eroosion ehkäisyyn >

Täytyykö hammas aina paikata?

Hammaslääkäri arvioi aina yksilöllisesti paikkauksen tarpeen. Aina ei pientä reikää ole tarpeen paikata, mutta hampaat tulisi käydä tarkastuttamassa säännöllisesti.
 
Jos reikä etenee hampaassa hoitamattomana, se voi johtaa hampaan ytimen tulehdukseen. Jos hammasydin tulehtuu, joudutaan hampaalle tekemään juurihoito tai pahimmassa tapauksessa poistamaan hammas.
 
Hampaiden säännöllinen tarkastus on tärkeää, jotta mahdolliset reiät löydetään ja voidaan hoitaa ajoissa.

Jaa sivu:
Sanoma