Kun hampaan tai hampaiden puuttuminen aiheuttaa ulkonäöllisen haitan tai vaikeuttaa ruuan pureskelua, tarvitaan proteettista hoitoa.

Hampaita voidaan korvata irrotettavilla proteeseilla – siis sellaisilla keinohampailla, jotka käyttäjä itse ottaa suusta puhdistusta varten ja asettaa takaisin. Niiden käyttömukavuus ei aina ole paras mahdollinen, minkä vuoksi irralliset proteesit ovat usein väliaikainen ratkaisu ennen siirtymistä kiinteisiin rakenteisiin.

Kiinteästi omiin luonnonhampaisiin tuettu silta on käyttömukavuudeltaan hyvä ja näyttää parhaimmillaan aivan oikeilta hampailta. Silta ei kuitenkaan sovi tilanteisiin, joissa useita peräkkäisiä hampaita puuttuu. Siltaa ei myöskään suosita silloin, kun puuttuvien hampaiden viereiset hampaat ovat paikkaamattomat tai vain vähäisesti paikatut.

Puuttuvien hampaiden tilalle voidaan rakentaa keinojuurten eli implanttien tukemat kruunut tai sillat. Kun purentaelimen kokonaistutkimus ja etukäteissuunnittelu on tehty huolellisesti, implanttihampaat tuntuvat ja näyttävät aivan oikeilta hampailta. Implanttihoito onnistuu varmimmin, kun hoito suunnitellaan ja toteutetaan kirurgin ja proteetikon yhteistyönä.

Jaa sivu: