Hampaan reikiintyminen tai lohkeaminen voidaan usein hoitaa paikkaamalla hammas. Hampaassa olevan reiän paikkausta ei kannata pitkittää. Mitä varhaisemmassa vaiheessa vaurio korjataan, sitä vähemmillä kivuilla ja toimenpiteillä siitä selviää.

Yleisimmin hammas paikataan muovipaikka-aineella. Oikein käytettynä muovi käy materiaalina sekä etu- että takahampaiden korjaukseen. Myös suun ulkopuolella valmistettavat posliinipaikat eli keraamiset paikat ovat kestävä ja ienystävällinen vaihtoehto.

Kokenut hammaslääkäri arvioi mikä on sopiva hammaspaikka juuri sinun hampaaseesi ja purentaasi. Halutessasi hammas puudutetaan tarvittaessa ennen paikkaushoidon aloittamista.

KELA korvaa osan hampaiden paikkauksen kustannuksista.

 

Miksi hammas reikiintyy?

Karies, eli hampaiden reikiintyminen johtuu suussa elävien bakteerien tuottamista hapoista. Suun bakteerit saavat ravintonsa hiilihydraateista, erityisesti sokereista, joista niiden aineenvaihdunta tuottaa hammaskiillettä liuottavia happoja. Kun happo liuottaa hammasta suojaavasta kiilteestä pois mineraaleja, eli tapahtuu happohyökkäys, hammas vaurioituu ja reikiintyy.

Pahimpia happojen muodostajia ovat sokeriset syötävät ja juotavat. Kariesbakteerit tarttuvat usein jo lapsuudessa vanhemmilta, ja aikainen kariestartunta altistaa kariekselle myös myöhemmin elämässä.

Parhaiten hampaiden reikiintymiseltä voi välttyä pesemällä hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, puhdistamalla hampaiden välit kerran päivässä, ja syömällä terveellisesti ja säännöllisesti. Lapsen karieksen ehkäisyssä tärkeää on sylkikontaktin, kuten samasta lusikasta syömisen, välttäminen ja hampaiden oikeaoppisen hoidon opettaminen jo varhain.

 

Täytyykö hammas aina paikata?

Hammaslääkäri arvioi aina yksilöllisesti paikkauksen tarpeen. Aina hammasta ei ole tarpeen paikata, mutta reiät tulisi aina käydä tarkastuttamassa asiantuntevalla hammaslääkärillä.

Jos reikä etenee hampaassa hoitamattomana, se voi johtaa hampaan ytimen tulehdukseen. Jos hammasydin tulehtuu, joudutaan hampaalle tekemään juurihoito tai pahimmassa tapauksessa poistamaan hammas.

Hampaiden säännöllinen tarkastus on tärkeää, jotta mahdolliset reiät löydetään ja voidaan hoitaa ajoissa.

 

Gasellin Hammaslääkäreillä pyrimme aina potilaan hyvinvointiin ja tyytyväisyyteen. Hampaan paikkaus tehdään halutessasi puudutuksessa.

Jaa sivu: