Hammaskivi poistetaan yleensä suuhygienistin vastaanotolla. Poistolla ehkäistään ientulehduksen ja parodontiitin muodostumista.

Suuhygienisti poistaa hammaskiven ultraäänilaitteella tai hammaskiven poistoon tarkoitetulla käsi-instrumentilla. Käsi-instrumentilla rapsutetaan mekaanisesti hammaskivi pois hampaan pinnalta. Ultraäänilaite poistaa hampaan pinnalta värjäytymiä ja hammaskiveä värähtelyn ja suihkuavan veden avulla.

Suun limakalvot voidaan puuduttaa ennen toimenpidettä pintapuudutuksella, eikä kivusta ei tarvitse huolehtia.

> LUE POTILAAMME KOKEMUS HAMMASKIVEN POISTOSTA JA SUUN PUHDISTUKSESTA SUUHYGIENISTIN VASTAANOTOLLA.

Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, jota ei saa harjattua pois. Sitä muodostuu, kun hampaiden pinnalla olevaan plakkiin sekoittuu syljen mineraaleja, ja plakki kovettuu.

Hammaskivi vaikeuttaa hampaiden puhdistusta ja voi tulehduttaa ikenet. Se on pinnaltaan karheaa, joten uusien bakteereiden on helppo kiinnittyä siihen – siksi sen poistaminen onkin erityisen tärkeää hampaiden hyvinvoinnin kannalta.

Miten estää hammaskiven muodostuminen?

Hammaskiveä voi ehkäistä pitämällä hampaat puhtaina, eli huolehtimalla hyvästä hampaiden puhdistuksesta kotona. Puhdista hampaat kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla ja fluoria sisältävällä hammastahnalla, ja kiinnitä erityistä huomiota ienrajojen ja hammasvälien puhdistukseen.

Jaa sivu: