Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Hammashoito nukutuksessa

yöpolygrafia

 

Milloin nukutushoito on tarpeen?

Aina ei hammashoito onnistu ilman nukutuslääkärin apua. Nukutushoito saattaa olla tarpeen esimerkiksi toimenpiteen pitkän keston, hoidon laajuuden tai sen luonteen vuoksi. Nukutukseen voidaan päätyä myös silloin, kun kyse on pienestä lapsesta tai voimakasta hoitopelkoa potevasta henkilöstä.

Mitä tarkoittaa sedaatio eli lääkerentoutus?

Sedaatiohoidossa annetaan potilaalle lääkettä, joka rentouttaa ja samalla myös väsyttää. Lääke voidaan antaa suun kautta tabletteina tai suonensisäisesti, jolloin yleensä kämmenselkään laitetun ns. tipan kautta annostellaan lääkettä tarvittava määrä. Tavoitteena on vähentää potilaan ahdistusta ja minimoida epämiellyttävät tuntemukset.

Lääkerentoutuksessa potilas on tokkurassa ja voi torkahdellakin toimenpiteen aikana, mutta on silti helposti herätettävissä. Sedaatiohoidolla voidaan myös vähentää tehokkaasti yökkimisrefleksiä. Potilas on toimenpiteen aikana periaatteessa hereillä, mutta usein hänen ajantajunsa häviää, eikä hän välttämättä muista toimenpiteen aikaisia tapahtumia. Lääkkeet ovat lyhytvaikutteisia ja potilas voidaan toimenpiteen jälkeen yleensä kotiuttaa nopeasti saattajan kanssa. Autolla ajaminen on kuitenkin kielletty seuraavaan aamuun asti.

Miten toimii yleisanestesia eli nukutushoito?

Nukutushoidossa potilas nukutetaan niin kuin mitä tahansa leikkausta varten. Nukutushoidossa käytetään useita eri lääkkeitä samanaikaisesti ja hengitystä avustetaan hengityskoneen avulla. Tämän takia potilaan nieluun asetetaan nukahtamisen jälkeen hengitysputki, joka poistetaan toimenpiteen jälkeen ennen herätystä. Verenkierto- ja hengityselimistön toimintaa seurataan nukutuksen aikana ja sen jälkeen asianmukaisin valvontalaittein. Toipuminen nukutushoidosta on hitaampaa kuin sedaatiosta, mutta usein potilas pääsee kotiin 1–2 tunnin kuluttua toimenpiteestä saattajan kanssa. Autolla ajo on sallittu vasta 24 tunnin kuluttua yleisanestesiasta.

Varaa aika hammaslääkärille OmaHohteesta ja kerro vastaanotolla kiinnostuksestasi nukutushammashoitoon.

 

Lue lisää nukutushammashoidosta.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus