Hampaiden oikomisen tavoitteena on toiminnallisesti hyvä ja ulkonäöllisesti kaunis purenta. Oikomismenetelmiä on erilaisia, ja käytettävät kojeet valitaan aina yksilöllisesti potilaan tarpeeseen.

Kiinteitä oikomiskojeita on kahdenlaisia: hampaiden ulkopinnoille asennettavia ja lähes näkymättömiä hampaiden sisäpinnoille asennettavia kojeita. Sisäpintojen oikomiskojeet ovat esteettisemmät, mutta myös hampaiden näkyville pinnoille asennettavista oikomiskojeista saa melko huomaamattomat valitsemalla hampaanväriset tai kirkkaat kojeet.

Miten ja milloin lasten ja nuorten oikomishoito tehdään?

Oikomishoidon aloittamisaika riippuu aina purentavirheestä. Tiettyjä purentavirheitä, kuten ristipurentaa ja alkavaa yläleuan pienikasvuisuutta, voidaan korjata oikomishoidolla jo alle kouluikäisenä. Oikomishoidosta voidaan saada apu myös mahdollisiin ääntämisongelmiin ja suuhengitykseen. Ensimmäisen kerran purentaa ja leukojen kasvua olisikin hyvä tarkastella jo 6–7-vuotiaana. Tällöin voidaan myös selvittää, millä aikataululla maitohampaat tulevat vaihtumaan pysyviin hampaisiin.

Ennen pysyvien hampaiden puhkeamista luotettava diagnosointi voi olla vaikeaa, sillä rautahampaat voivat tuoda mukanaan uusia purentavirheitä. Yleensä hoito ajoittuukin 10–16 vuoden ikään, jolloin se on nopeinta ja tehokkainta. Tässä iässä tavallisimpia purentavirheitä ovat hampaiden ahtaus ja alaleuan pienikasvuisuus.

Lasten ja nuorten oikomishoidossa käytetään myös irrotettavia oikomiskojeita, joilla ohjataan leukojen ja hammaskaarten kasvua.

Entä oikomishoito aikuisena?

Ikä ei ole este oikomiselle, ja aikuisten oikomishoitoja tehdään nykyään huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Monelle aikuiselle oikomishoito on ratkaisu esteettiseen ongelmaan, mutta usein mukana on myös purentaongelmia, jotka ovat jääneet lapsena hoitamatta tai pahentuneet vuosien varrella.

Lue 61-vuotiaan Liisan kokemus oikomishoidosta >

Yleensä aikuisten oikomishoitoon käytetään kiinteitä oikomiskojeita. Kiinteitä kojeita on useita erilaisia malleja, joista tapauskohtaisesti valitaan paras ja toimivin vaihtoehto. Aikuisilla pienempiä hampaiden asentovirheitä voidaan hoitaa myös Invisalign-kalvoila.

Miten osaan valita sopivan oikomishoidon?

Oikomishoidon menetelmä, kesto ja hinta riippuvat aina henkilöstä. Oikomismenetelmä valitaan mm. asiakkaan iän ja purennan kehitysasteen perusteella, ja oikomisen kesto riippuu purentavirheen vaikeudesta ja laajuudesta. Usein aktiivisen hoitovaiheen kesto on 1–2 vuotta, ja sitä seuraa ylläpitovaihe, jotta siirretyt hampaat eivät palaudu takaisin.

Oikomishoito aloitetaan oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiossa, jossa arvioidaan hoidon tarve ja kesto. Konsultaatiossa saat aina myös kustannusarvion hoidollesi. Hoidon kustannus riippuu purentavirheen vaikeudesta ja hoitomenetelmän valinnasta.

Tarvitaanko yhteistyötä eri alojen erikoishammaslääkäreiden kanssa?

Toisinaan oikomishoito voi vaatia myös muiden alojen erikoishammaslääkäreiden osaamista. Joskus purentavirheen korjaamiseksi voidaan tarvita leukojen muokkaamista kirurgisesti. Tällaisessa tapauksessa oikomishoito suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä suu- ja leukakirurgiaan erikoistuneen hammaslääkärin kanssa.

Oikomishoidon aikana suun hyvinvointi on tavallistakin tärkeämpää, ja säännöllinen hampaiden hoidattaminen suuhygienistillä ja hammaslääkärillä kannattaa.

Oikomishoitoa voidaan tarvita myös muun hammashoidon yhteydessä. Esimerkiksi puuttuvien tai menetettyjen hampaiden korvaaminen vaatii toisinaan oikomishoitoa ennen proteettista korjaamista. Tällöin korjataan kallistuneiden hampaiden asentoja tai siirretään hampaita parempiin asentoihin, jotta proteettinen hoito voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hoidon suunnittelu näissä tapauksissa tehdään yhdessä protetiikan erikoishammaslääkärin kanssa.

Gasellin Hammaslääkäreiltä saat kaiken tarvitsemasi palvelun oikomishoidon aikana, sillä vastaanotollamme työskentelee mahtava joukko eri alojen asiantuntijoita suu- ja leukakirurgeista parodontologian erikoishammaslääkäreihin.

Lue lisää oikomishoidosta erikoishammaslääkärimme kotisivuilta >

Varaa aika arvioon hammaslääkärille tai kysy aikaa puhelimitse 09 6811 3800.

Jaa sivu:
Sanoma