1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Tekniikka hoidon tukena
  4. Välinehuolto osana onnistunutta hoitotyötä

Kun hammaslääkäri on tehnyt työnsä ja potilas lähtee hoidettuna hammaslääkäriasemalta, alkaa hoitoon käytettyjen välineiden puhdistus ja huolto. Instrumentit ja hoitotarvikkeet käyvät läpi tarkan huoltoprosessin, jonka aikana välineet puhdistetaan, desinfioidaan, kuivataan, tarkastetaan, pakataan ja steriloidaan. ”Toimiva välinehuolto on laadukkaan hammashoidon edellytys,” kuvailee Gasellin Hammaslääkäreiden välinehuoltaja Eva-Maria Deniz työtään ja jatkaa: ”Oikotietä steriiliyteen ei ole. Prosessissa on noudatettava määrättyä järjestystä ja kaikki vaiheet on tehtävä huolella. Yksikin virhe puhdistuksen aikana voi pilata koko prosessin.”

Välinehuollolla on tärkeä rooli hammaslääkäriaseman arjessa: välinehuoltaja jakaa vastuun potilaan turvallisuudesta hammaslääkärin ja hoitajan kanssa. Jotta Gasellin Hammaslääkäreiden arki toimisi sujuvasti ja välinehuolto olisi mutkatonta, on Deniz saanut itse suunnitella työhuoneensa. Välinehuoltajan valtakunnassa vallitsee tarkka järjestys ja tarkat säännöt, joiden avulla pidetään huoli prosessin onnistumisesta ja välineiden puhtaudesta.

Välinehuollossa tärkeintä on aseptiikka ja käsihygienia. Puhtaisiin välineisiin ja välihuollon laitteisiin ei saa koskea likaisin käsin, ja käsien sekä pintojen desinfiointi useasti päivässä on tärkeä osa välinehuoltajan työpäivää.

 

Hammaslääkäri välinehuolto

 

Välinehuollon vaiheet

 

Esityö ja lajittelu

Hammashoitaja tuo hoitohuoneessa käytetyt välineet välinehuoltoon, jossa välinehuoltaja ottaa ne vastaan. Välineet lajitellaan eri puhdistustapojen mukaan: poranterät, juurihoitoneulat ja ultraäänikärjet puhdistetaan eri metodilla kuin muut välineet. Tarvittaessa instrumentit esipuhdistetaan ja huuhdellaan.

Pesu ja desinfiointi

Poranterät, juurihoitoneulat ja ultraäänikärjet desinfioidaan ultraäänilaitteella. Laitteeseen asetetaan pesuainetta ja kuppi, jossa on välineet ja desinfiointiainetta. Laite desinfioi välineet ultraäänen muodostamien, likaa irrottavien kavitaatiokuplien avulla. Ultraäänipuhdistuksen jälkeen terät ja neulat huuhdellaan juoksevalla vedellä, ja siirretään odottamaan seuraavaa vaihetta.

Muut välineet desinfioidaan niille tarkoitetussa pesukoneessa, joka kylmävesihuuhtelee, pesee, kuumavesihuuhtelee, ja sitten desinfioi välineet 91-asteisen höyryn avulla puolessa tunnissa. On erittäin tärkeää, että pesulaitteisiin ja desinfioituihin instrumentteihin kosketaan vain puhtailla, desinfioiduilla käsillä tai hanskalla, jotta mikrobit eivät pääse välineisiin ja puhdistusketju katkea.

 

Puhdistus ja desinfiointi

 

Kuivaus

Parhaan mahdollisen kuivaustuloksen saavuttamiseksi Gasellin Hammaslääkäreiden välinehuoltoon on hankittu Denizin pyynnöstä välineiden kuivaamiseen tarkoitettu kuivauskaappi. Yleisesti hammaslääkäri-instrumentteja kuivataan paineilmalla, pyyhkeellä tai pesukoneen kuivausohjelmalla. Näiden kuivaustulos ei kuitenkaan ole varma – paineilmalla kuivaus on puuduttavan hidasta, pyyhkeestä voi tarttua välineisiin nukkaa, eivätkä pesukoneiden kuivausohjelmat yleensä kuivaa välineitä kunnolla.

Koska yksikin välineeseen jäänyt vesipisara voi pilata koko prosessin, hyvä kuivaustulos on äärimmäisen tärkeä. Kuivauskaapilla välineet tulevat varmasti kuivaksi, ja kuivaukseen käytettävä aika vähenee.

 

Välinehuolto kuivaus

 

Tarkastus ja pakkaus

Kuivatut välineet tarkastetaan mm. paikka-ainejäämien varalta ja kokeillaan niiden toimivuus. Tarkastuksen jälkeen steriiliksi halutut välineet pakataan, ja steriloiduksi halutut asetetaan pakkaamattomana odottamaan sterilointia.

Välineet pakataan joko paperilaminaattipusseihin tai paperiin. Pussin sisällä välineet pysyvät steriileinä vuoden ja paperin sisällä kuukauden. Pakkausvaiheessa tärkeää on pakkauksen sulkeminen pitäväksi ja tiiviiksi. Pussit suljetaan saumurilla, jonka toimivuus testataan joka aamu ennen työpäivän alkua.

 

Välineiden pakkaus

 

Sterilointi

Steriloinnilla pyritään tuhoamaan välineistä kaikki elinkykyiset mikrobit ja itiöt. Steriilin ja steriloidun välineen ero on pakkauksessa: pakattu väline on täysin steriili paketin avaamiseen asti. Kaikki välineet, joilla voidaan toimenpiteen aikana läpäistä potilaan limakalvo, täytyy olla pakattuja, eli steriilejä. Muille välineille riittää sterilointi ilman pakkausta.

Sterilointi tapahtuu ajan, lämpötilan ja paineen yhteisvaikutuksesta. Välineet steriloidaan höyryautoklaavissa, jossa esityhjiö poistaa ilman kammiosta ja välinepakkauksista. Tyhjiön jälkeen laite höyrysteriloi välineet 134 asteen lämpötilassa, ja sitten kuivaa steriloidut välineet.

 

Välineiden sterilointi

 

Tarkastus

Lopuksi tarkastetaan, että pussit ja välineet ovat ehjiä ja kuivia. Deniz vie huolletut välineet takaisin hoitohuoneisiin hammaslääkäreille, tai hammashoitaja hakee ne välinehuollosta. Koska jokaisen hammashoitohuoneen omat välineet on tarkkaan merkattu värikoodein, on niiden helppo löytää takaisin omalle omistajalleen.

 

Välinehuolto

 

Jaa sivu:
Sanoma