Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Välinehuolto osana onnistunutta hoitotyötä

Kun hammaslääkäri on tehnyt työnsä ja potilas lähtee hoidettuna hammaslääkäriasemalta, alkaa hoitoon käytettyjen välineiden puhdistus ja huolto. Instrumentit ja hoitotarvikkeet käyvät läpi tarkan huoltoprosessin, jonka aikana välineet puhdistetaan, desinfioidaan, kuivataan, tarkastetaan, pakataan ja steriloidaan. Toimiva välinehuolto on laadukkaan hammashoidon edellytys.

Välinehuollolla on tärkeä rooli hammaslääkäriaseman arjessa: välinehuoltaja jakaa vastuun potilaan turvallisuudesta hammaslääkärin ja hoitajan kanssa. Välinehuollossa tärkeintä on aseptiikka ja käsihygienia. Puhtaisiin välineisiin ja välihuollon laitteisiin ei saa koskea likaisin käsin, ja käsien sekä pintojen desinfiointi useasti päivässä on tärkeä osa välinehuoltajan työpäivää.

 

Välinehuollon vaiheet

 

Esityö ja lajittelu

Hammashoitaja tuo hoitohuoneessa käytetyt välineet välinehuoltoon, jossa välinehuoltaja ottaa ne vastaan. Välineet lajitellaan eri puhdistustapojen mukaan: poranterät, juurihoitoneulat ja ultraäänikärjet puhdistetaan eri metodilla kuin muut välineet. Tarvittaessa instrumentit esipuhdistetaan ja huuhdellaan.

Pesu ja desinfiointi

Poranterät, juurihoitoneulat ja ultraäänikärjet desinfioidaan ultraäänilaitteella. Laitteeseen asetetaan pesuainetta ja kuppi, jossa on välineet ja desinfiointiainetta. Laite desinfioi välineet ultraäänen muodostamien, likaa irrottavien kavitaatiokuplien avulla. Ultraäänipuhdistuksen jälkeen terät ja neulat huuhdellaan juoksevalla vedellä, ja siirretään odottamaan seuraavaa vaihetta.

Muut välineet desinfioidaan niille tarkoitetussa pesukoneessa, joka kylmävesihuuhtelee, pesee, kuumavesihuuhtelee, ja sitten desinfioi välineet 91-asteisen höyryn avulla puolessa tunnissa. On erittäin tärkeää, että pesulaitteisiin ja desinfioituihin instrumentteihin kosketaan vain puhtailla, desinfioiduilla käsillä tai hanskalla, jotta mikrobit eivät pääse välineisiin ja puhdistusketju katkea.

Kuivaus

Yleisesti hammaslääkäri-instrumentteja kuivataan paineilmalla, pyyhkeellä, kuivauskaapissa tai pesukoneen kuivausohjelmalla. Koska yksikin välineeseen jäänyt vesipisara voi pilata koko prosessin, hyvä kuivaustulos on äärimmäisen tärkeä.

Tarkastus ja pakkaus

Kuivatut välineet tarkastetaan mm. paikka-ainejäämien varalta ja kokeillaan niiden toimivuus. Tarkastuksen jälkeen steriiliksi halutut välineet pakataan, ja steriloiduksi halutut asetetaan pakkaamattomana odottamaan sterilointia.

Välineet pakataan joko paperilaminaattipusseihin tai paperiin. Pussin sisällä välineet pysyvät steriileinä vuoden ja paperin sisällä kuukauden. Pakkausvaiheessa tärkeää on pakkauksen sulkeminen pitäväksi ja tiiviiksi. Pussit suljetaan saumurilla, jonka toimivuus testataan joka aamu ennen työpäivän alkua.

Sterilointi

Steriloinnilla pyritään tuhoamaan välineistä kaikki elinkykyiset mikrobit ja itiöt. Steriilin ja steriloidun välineen ero on pakkauksessa: pakattu väline on täysin steriili paketin avaamiseen asti. Kaikki välineet, joilla voidaan toimenpiteen aikana läpäistä potilaan limakalvo, täytyy olla pakattuja, eli steriilejä. Muille välineille riittää sterilointi ilman pakkausta.

Sterilointi tapahtuu ajan, lämpötilan ja paineen yhteisvaikutuksesta. Välineet steriloidaan höyryautoklaavissa, jossa esityhjiö poistaa ilman kammiosta ja välinepakkauksista. Tyhjiön jälkeen laite höyrysteriloi välineet 134 asteen lämpötilassa, ja sitten kuivaa steriloidut välineet.

Tarkastus

Lopuksi tarkastetaan, että pussit ja välineet ovat ehjiä ja kuivia.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus