1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Suunterveys ja hammashoito
  4. Voiko hampaita paikata liikaa?

Vastaus kysymykseen on kyllä – hampaita voi paikata liikaa. Loppuun paikatut hampaat ovat Suomessa yleinen ongelma, joka voi johtaa ikävään oravanpyörään. Kun samoja, huonokuntoisia hampaita paikataan kerta toisensa jälkeen uudestaan, hampaat kuluvat, lohkeilevat ja reikiintyvät lisää.

Täytyykö reikä aina paikata?

Hammaslääkäri Elina Timgrenin mukaan laadukkaassa hammashoidossa tulisi keskittyä suun terveyteen kokonaisuutena, ei yksittäisen hampaan korjaamiseen. “Väärä uskomus on, että jos hampaassa on reikä, se täytyy aina paikata. Kun samaa yksittäistä hammasta paikataan jokaisen reiän ilmaantuessa uudestaan, on tuloksena muovisista palasista koottu hammas, joka ei kestä normaalia kulutusta.”

Liikaa paikattu hammas kuluu nopeasti ja on vaikea pitää puhtaana. Hampaan pintaan ja paikkojen saumoihin kerääntyy bakteeriplakkia, joka johtaa hampaan pehmenemiseen, lohkeiluun ja reikiintymiseen. Täytyy myös muistaa, että paikkaaminen ei paranna reikiintymisen aiheuttajaa, kariesta. Kun kariesta ei hoideta, hammas jatkaa reikiintymistä.

Jos karies ei ole kerennyt läpäistä hampaan kiillettä, voidaan paikkaukselta välttyä. Alkavan reiän eteneminen voidaan pysäyttää pitämällä hammas puhtaana ja lisäämällä fluorin käyttöä. Kun vaurioituneen hampaan pinta pidetään puhtaana, hammas remineralisoituu eli kiilteeseen saadaan palautettua karieksen pois liuottamat mineraalit.

Pitkälle edennyt reikä taas vaatii korjausta. Vaurioitunut kudos poistetaan, ja tilalle laitetaan paikka-aine. Jos hampaan reikiintyminen on tulehduttanut hammasytimen, täytyy ennen paikkausta suorittaa juurihoito.

 

Hampaiden paikkaus

 

Lohjennut paikka hampaassa

Lohjennut paikka korjataan usein laittamalla uusi muovipaikka vaurioituneen tilalle. Joka kerta kun sama paikka uusitaan, joudutaan kuitenkin poraamaan myös potilaan omaa hammasta ja menetetään hammaskudosta. Kun oman hammaskudoksen osuus pienenee liikaa, voi hampaan korjaamisesta tulla mahdotonta.

Yleisimmin hampaan paikka-aineena käytetään muovia. Materiaalina muovi on oikein käytettynä kestävä ja kustannustehokas, mutta laajoihin hampaan korjauksiin se on liian pehmeää eikä kestä vuosien kulutusta. Aikaisemmin suosittu metallin värinen amalgaami taas on kestävämpää, mutta voi aiheuttaa sitä ympäröivän hampaan lohkeilun ja johtaa samoihin ongelmiin kuin liikaa muovilla paikatut hampaat.

Loppuun paikattujen hampaiden lohkeilu ja reikiintyminen voidaan korjata kruunuttamalla, eli korvaamalla hampaan näkyvä osa keinotekoisella kruunulla. Keinotekoinen hammaskruunu valmistetaan keraamisesta materiaalista, joka on sekä kestävä että esteettinen.

 

Proteesin suunnittelu

 

Keraamiset paikat ja kruunut Gasellilla

Gasellin Hammaslääkäreillä keraamiset kruunut voidaan valmistaa joko perinteisesti yhteistyössä hammasteknikon kanssa tai Cerec-tekniikalla. Kun keraamiset kruunut ja paikat valmistetaan yhteistyössä hammasteknikon kanssa, otetaan hampaista tarkat mallit, jotka lähetetään teknikolle. Hammasteknikko valmistaa mallien perusteella käsityönä laadukkaat keraamiset tuotteet, jotka hammaslääkäri sitten asettaa paikoilleen.

Cerec-menetelmällä keraamiset hampaan paikat, hammaskruunut ja pienet hammassillat tehdään tietokoneohjatusti hammaslääkäriasemalla. Hammas kuvataan digitaaliseen muotoon, suunnittelu tehdään tietokoneella ja paikka valmistuu jyrsimestä. Työ valmistuu nopeasti verrattuna perinteiseen menetelmään, yleensä samana päivänä.

Protetiikan erikoishammaslääkärimme Mikko Rantala ja Esko Eerikäinen ovat laajasti perehtyneet purennan proteettiseen korjaamiseen. Cerec-tekniikkaa Gasellin Hammaslääkäreillä käyttää Matti Jokinen. Varaa aika verkossa tai puhelimitse 09 6811 3800.

 

 

 

Jaa sivu:
Sanoma