1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Suunterveys ja hammashoito
  4. Oikomishoito aikuisena – koskaan ei ole liian myöhäistä

Moni aikuinen miettii haikeana lapsuudessa tekemättä jäänyttä oikomishoitoa, ja ajattelee aikuisiällä oikomisen olevan hankalaa tai jopa mahdotonta. Ikä ei kuitenkaan ole este oikomiselle, ja aikuisten oikomishoidot ovatkin viime vuosina lisääntyneet. Liisa Ihanamäki eli pitkään luullen, ettei hänen hampaitaan olisi enää mahdollista oikoa. Nyt 61-vuotiaana hän totuttelee uusiin näkymättömiin oikomiskojeisiin ja odottaa innolla oikomisprosessin tuloksia.

”Olen aina tahtonut oikomishoitoon. Paitsi tietysti silloin lapsena, kun olisin sellaiseen päässyt. Äiti vei minut oikojalle 60-luvulla, mutten itse halunnut rautoja eikä oikomishoitoa koskaan aloitettu. Yritin uudestaan ollessani äitiyslomalla 30 vuotta sitten. Kävin oikojalla, joka kertoi, ettei hampaideni oikominen ole mahdollista. Minulle sanottiin, ettei oikomistulos tulisi kestämään.”

 

Liisa Ihanamäki

 

Miksi oikomishoitoon?

Liisa toivoi hammasrautoja aiemmin lähinnä esteettisistä syistä, mutta ikä toi mukanaan myös purennalliset ongelmat. Hammaslääkärin todettua, ettei Liisan hampaita voitaisi oikoa, hampaiden virheasento korjattiin oikomisen sijasta laittamalla yläetuhampaisiin proteettiset kruunut. Näin saatiin hammasrivistö näyttämään suoremmalta ja tasapainoisemmalta. Muutama vuosi sitten Liisan takahampaiden näkyviin osiin asennettiin hampaiden muotoa korjaavat muovit, joilla parannettiin hammaskaaren muotoa.

”Viime keväänä Gasellin suuhygienisti Helena Uosukaisen vastaanotolla kerroin, että olen katunut sitä, etten lapsena tahtonut rautoja. Helena vastasi tähän, ettei koskaan ole liian myöhäistä ja kehotti varaamaan ajan oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myllerille. Innostuneena varasin ajan Virpin konsultaatioon, jossa sain heti tietää, että oikominen on mahdollista.”

 

Oikomishoidon konsultaatio

 

Oikomismenetelmän valinta

Oikojan vastaanotolla päätettiin, että Liisalle paras vaihtoehto olisi hampaiden takapinnoille asennettavat, näkymättömät metallinväriset WIN-oikomiskojeet. Jos Liisan hampaisiin olisi asennettu raudat hampaiden näkyville pinnoille, olisivat alahampaiden kojeet Liisan purennan takia kolahdelleet purtaessa ylähampaisiin. WIN-oikomiskojeilla tuloksia saadaan nopeammin ja oikomisen lopputulos on tarkempi, viimeistellympi ja kauniimpi, sillä oikomiskaaret tehdään tietokoneohjatusti robotin avulla. WIN-oikomiskojeet ovat ns. linguaalitekniikkaa, jota ovat myös kultaseoksesta valmistetut Incognito-oikomiskojeet. Virpi käyttää työssään sekä WIN- että Incognito-oikomiskojeita, mutta Liisan hampaisiin koettiin parhaiten sopiviksi WIN-oikomiskojeet.

 

WIN-oikomiskojeet

 

Oikomishoidon aloitus

”Konsultaation jälkeen minusta otettiin röntgenkuvat, kipsimallit ja valokuvat, joiden perusteella tehtiin hoitosuunnitelma. Virpi kävi yhdessä kanssani läpi hoitosuunnitelman, sekä kustannus- ja aika-arvion. Hoidossa voi olla luottavaisin mielin, kun pääsee yhdessä oikojan kanssa päättämään miten edetään.”

Ennen oikomista Liisan hampaista täytyi poistaa aikaisemmin tehdyt esteettiset korjaukset. Protetiikan erikoishammaslääkäri Mikko Rantala hioi Liisan etuhampaisiin 30 vuotta sitten asennettujen kruunujen näkyviä pintoja ohuemmiksi, ja hammaslääkäri Matti Jokinen poisti takahampaiden näkyville pinnoille asennetut hampaan muotoa korjaavat muovit.

Oikomisprosessi eteni vauhdilla. Kuuden viikon päästä vastaanotolle lähetettiin Saksasta kipsimallien perusteella tehdyt braketit ja niihin kiinnitettävä kaari, jotka Virpi sitten asensi Liisan hampaisiin.

 

Oikomiskojeiden asennus

 

”Rautojen asentaminen oli itselleni helppo prosessi, eikä se koskenut tai tuntunut pahalta. Virpi ja hänen hoitajansa Meri ovat hyvä tiimi, ja läpi kojeiden asennuksen tunsin olevani asiantuntevissa käsissä. Siirryin suoraan rautojen asennuksen jälkeen töihin Gasellin vastaanottoon ja aloin ottaa potilaita vastaan. Ainoa rautojen asennuksesta johtunut haittavaikutus oli oikomiskojeisiin hankaavan kielen kipeytyminen ja hetkellinen ääntämisen vaikeutuminen. Seuraavalla viikolla sain flunssatartunnan, ja kotona sairaslomalla puhumatta oleminen antoi kielelle aikaa parantua rauhassa.”

”Oikomiskojeisiin suussa tottuu nopeasti, ja kielen hankausta kojeisiin voi välttää hieromalla braketteihin silloin tällöin niihin tarkoitettua vahaa. Oikomisen alettua on hauskuutta riittänyt, 93-vuotias isäni ei meinannut saada alussa selvää puheestani puhelimessa s-kirjaimen ääntämisvaikeuden vuoksi. Heti oikomiskojeiden asennuksen jälkeen oli myös Gasellin vastaanotossa naurussa pidättelemistä, kun jouduin toistuvasti sanomaan, että olen nyt varannut potilaalle ajan hammaslääkäriin, eikä r- tai s-kirjainten ääntäminen kuulunut varsinaisesti vahvuuksiini.”

Nyt Liisa odottaa seuraavaa hoitokäyntiä, jossa tarkastetaan tilanne. Jos hampaat ovat siirtyneet tarpeeksi, vaihdetaan brakettien väliin uusi kaari.

 

Haaveena oikomishoito?

Jos haaveilet oikomishoidosta, voit varata ajan oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myllerin konsultaatioon Gasellin Hammaslääkäreille puhelimitse numerosta 09 6811 3800.

 

 

Jaa sivu:
Sanoma