1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Potilaan silmin
  4. Potilaan silmin – suun puhdistus suuhygienistin vastaanotolla

Mikä suun puhdistus?

Suuhygienistin erikoisosaamista on hampaiden puhdistus ja ennaltaehkäisevä hammashoito. Suun puhdistuksessa suuhygienisti puhdistaa hampaat tehokkaasti plakista, sekä poistaa hammaskiven ja hampaiden pintojen värjäytymät.

Jos hampaat tuntuvat karheilta ja likaisilta, ikenet aristavat ja vuotavat, hampaiden kellertävyys häiritsee tai henki haisee hyvästä kotihoidosta huolimatta, voi olla aika piipahtaa suuhygienistin tuolissa.

Puhdistukseen ja hammaskiven poistoon käytetään ultraäänilaitetta, joka puhdistaa hampaat perusteellisesti värisevän kärjen ja vesisuihkun avulla. Hammaskiveä poistetaan myös käsi-instrumentilla, jolla hammaskivi rapsutetaan mekaanisesti irti hampaan pinnasta ja ikenien alta. Peruspuhdistuksen lisäksi voidaan ottaa avuksi myös soodapuhallus, joka poistaa tehokkaasti värjäytymiä.

Potilaallemme ja harjoittelijallemme Mira Suurnäkille tehtiin suuhygienisti Helena Uosukaisen vastaanotolla peruspuhdistus ja soodapuhallus. ”En ole koskaan aiemmin käynyt suun puhdistuksessa suuhygienistillä, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Jotkut tutuista vitsailivat ja pelottelivat etukäteen, mutta kokemus oli mielestäni miellyttävä alusta loppuun.”

”Varasin ajan Helenalle aristavien ikenien takia. Harjaan hampaani ohjeiden mukaan kahdesti päivässä ja puhdistan hammasvälit päivittäin, mutta silti ikeniä aristi ja ne vuotivat toisinaan lankauksen aikana verta. Suuhygienistin tuoliin istuessani kävi ilmi, että oireet johtuivatkin hammaskivestä. Sitä ei ollut paljoa, mutta tarpeeksi aiheuttamaan ärsytystä ikenissä.”

 

Suuhygienistin vastaanotolla

 

Miltä puhdistus ja hammaskiven poisto tuntuu?

”Ennen toimenpiteen aloittamista Helena levitti pumpulitupolla ikeniini paikallispuuduttavaa ainetta, joten toimenpide ei koskenut ollenkaan. Muutaman kerran ultraäänilaitteella puhdistettaessa hampaita vihlaisi nopeasti, mutta vihlomiseen ei taida puudutusaine vaikuttaakaan. Vihlominen oli niin pientä ja meni ohi niin nopeasti, että hyvä jos sitä edes itse huomasi. Helena otti koko toimenpiteen ajan hyvinvointini huomioon, ja tunsin olevani hyvissä käsissä. Hän kyllä huomasi vihlomisen ja lopetti aina hetkeksi tai siirtyi seuraavaan hampaaseen, kipristin kuulemma varpaitani”, Mira naurahtaa suuhygienistiään kehuen.

”Ultraäänilaitteella puhdistettiin kaikki hampaiden pinnat ja ikenien rajat leuka kerrallaan, jonka jälkeen Helena vielä mekaanisesti rapsutti hammaskiveä pois. Peruspuhdistus kesti n. puoli tuntia, jonka jälkeen aloitimme toiveestani soodapuhalluksen. Hampaissani on lapsuudessa syötyjen antibioottikuurien aiheuttamana kiillehäiriöitä. Tahdoin kokeilla, voisiko niitä häivyttää poistamalla värjäytymiä soodapuhalluksella.”

”Puhdistuksen tulokset olivat mahtavat, hampaat näyttivät selkeästi kirkkaammilta ja valkoisemmilta kuin ennen suuhygienistikäyntiäni. Aloitan oikomishoidon ensi keväänä, ja Helena kertoi valkaisun olevan mahdollista hampaiden oikomisen jälkeen. Valkaisulla vaurioita kiilteessäni voidaan häivyttää entisestään. En malta odottaa!”

Tärkeä osa suuhygienistin työtä on potilaan ohjeistaminen huolelliseen kotihoitoon. ”Helenan mukaan puhdistan hampaitani erityisen hyvin, mutta yläleuan takimmaisiin hampaisiin voisin kiinnittää enemmän huomiota. Lähdin vastaanotolta hampaat puhtaampana ja kirkkaampana, sekä muutamaa neuvoa rikkaampana.”

 

Suunpuhdistus suuhygienistin vastaanotolla

 

Kuinka usein suu tulisi puhdistaa suuhygienistin vastaanotolla?

Hammasterveys, hoitotottumukset, hampaiden värjäytyminen ja hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä. Suuhygienistillä olisi hyvä käydä säännöllisesti, mutta käyntitiheyden tarve tulee aina arvioida henkilökohtaisesti. Moni käy suuhygienistin tehopuhdistuksessa puolen vuoden välein.

Voit varata ajan suuhygienisteillemme Helena Uosukaiselle, Sirpa Väkevälle tai Marjo Hietalalle verkossa tai puhelimitse numerosta 09 6811 3800.

 

Jaa sivu:
Sanoma