1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Potilaan silmin
  4. Potilaan silmin – Suuhygienistin vastaanotolla implanttihoidon jälkeen

Suuhygienisti hoitaa hampaita ennaltaehkäisevästi, poistaa hammaskiveä, puhdistaa hampaat tehokkaasti, poistaa värjäytymiä hampaiden pinnoilta, valkaisee hampaita ja antaa ohjeita hyvään kotihoitoon. Jos hampaat tuntuvat karheilta, ikenet aristavat tai vuotavat, värjäytymät häiritsevät, henki haisee tai tuntuu, että hampaiden puhdistuksessa olisi parantamisen varaa, kannattaa piipahtaa suuhygienistin vastaanotolla. Suuhygienistillä käynnin tiheyden tarve on aina yksilöllistä, mutta moni käy suun puhdistuksessa puolen vuoden välein.

 

Suuhygienisti Sirpa Väkevän vastaanotolla

 

Implanttihoito ja hampaiden puhdistus

Erityisen tärkeää hampaiden puhdistus on implanttihoidon jälkeen. Hammasimplantteja täytyy puhdistaa huolellisesti, sillä vaikka ne eivät reikiinny, ne tulehtuvat helposti. Jos implanttia ympäröivät kudokset tai leukaluu tulehtuvat, voi riskinä olla jopa implantin menetys. Suuhygienisti osaa neuvoa implanttien hoidossa ja varmistaa, että kotipuhdistus on säännöllistä ja huolellista. Vastaanotolla tehtävä suun puhdistus on lisäapu hyvään hammashygieniaan, ja sen aikana voidaan huomata mahdollisia tulehduksen riskikohtia tai epäkohtia kotihoidossa.

Puhdistukseen käytetään ultraäänilaitetta, joka puhdistaa sekä omat että keinotekoiset hampaat perusteellisesti värisevän kärjen ja vesisuihkun avulla. Mekaanisesti hampaiden pintoja voidaan puhdistaa siihen tarkoitetulla käsi-instrumentilla, jolla hammaskivi rapsutetaan pois. Peruspuhdistuksen lisäksi voidaan suuhygienistin vastaanotolla tehdä myös soodapuhallus, joka poistaa tehokkaasti pinnallisia värjäytymiä.

 

> Lue lisää hammasimplanttien hyvästä puhdistuksesta.

 

Potilaamme Leila Pohjolainen tuli alun perin vastaanotollemme hammasimplanttien perässä protetiikan erikoishammaslääkäri Esko Eerikäisen ja suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Juha Peltolan hoidettavaksi. “Halusin jatkaa myös normaalia hammashoitoani Gasellin Hammaslääkäreillä, ja Esko suositteli minulle hammaslääkäri Maija Auraa. Maija on hoitanut minua nyt 1,5 vuotta.”

Implanttihampaat vaativat erityisen hyvää puhdistusta ja hoitoa, joten hammaslääkärin suosituksesta Leila päätti varata ajan suuhygienistin vastaanotolle: ”Implanttien asennuksen jälkeen totesin, että tarvitsen uusia tapoja hoitaa hampaitani. Maija kertoi minulle eri suuhygienisteistä ja minä valitsin suuhygienisti Sirpa Väkevän.”

 

Potilaamme Leila Pohjolainen

 

Leila on nyt käynyt suuhygienistin tuolissa kaksi kertaa, joista ensimmäisellä poistettiin hammaskivet ja puhdistettiin suu tehokkaasti. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen suuhygienisti Sirpa antoi Leilan mukaan kotihoito-ohjeet, joissa neuvottiin implanttihampaiden hyvä puhdistus ja hoito omatoimisesti kotona. Neljän viikon jälkeen Leila palasi Sirpan vastaanotolle vielä soodapuhallukseen, jolla poistettiin hampaiden pinnalta värjäytymiä ja kellastumia.

”Ennen suuhygienistille varattua aikaa ei jännittänyt ollenkaan, olin pikemminkin utelias näkemään, miten Gasellilla suuhygienisti toimii. Kokemus oli erittäin miellyttävä. Sirpa on mielestäni huippuammattilainen, täysin sitoutunut työhönsä ja neuvoo potilasta kunnioittavasti, eikä missään tapauksessa syyttävästi. Hän ymmärtää, että useimmat ihmiset jännittävät hammashoitoja ja siirtävät toisinaan hammaslääkärissä käyntiä liiankin pitkälle”, Leila kertoo kokemuksestaan Sirpan vastaanotolla.

”Ainoa huono puoli oli niin suuri uuden tiedon määrä, että jouduin pyytämään vinkkejä paperille”, Leila sanoo hymyillen ja jatkaa: ”Kun olin oppinut puhdistamaan hampaani Sirpan vinkkien avulla, huomasin itsekin muutoksen. Myös Maija huomasi muutoksen hampaissani, kun kävin viimeksi hänen vastaanotollaan. Suuhygienistillä käynnistä tulee ehdottomasti nyt tapa. Sovimmekin jo, että tulen heti syksyllä uudestaan ja sen jälkeen kahdesti vuodessa.”

 

Suuhygienistin omahoito-ohjeet

 

Olisiko aika käydä suun puhdistuksessa?

Gasellin Hammaslääkäreillä toimii kolme kokenutta ja ammattitaitoista suuhygienistiä, joista sinulla on mahdollisuus valita. Voit varata ajan Sirpa Väkevälle, Helena Uosukaiselle tai Marjo Hietalalle kätevästi verkossa tai puhelimitse numerosta 09 6811 3800.

Jaa sivu:
Sanoma