1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Potilaan silmin
  4. Oikomishoito aikuisena – Mitä kuuluu Liisalle?

Toimistosihteerimme Liisa Ihanamäki aloitti oikomishoidon viime kesänä 61-vuotiaana. Liisan hampaat oiotaan näkymättömillä, hampaiden takapinnoille asennettavilla WIN-oikomiskojeilla. Nyt hoidon aloituksesta on kulunut 6 kuukautta ja on aika kurkistaa, miten oikominen on edistynyt. Puolen vuoden aikana käyntejä oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myllerin vastaanotolla on kertynyt jo 4, ja oikomishoito on lähtenyt vauhdilla käyntiin.

Liisalle oikomishoito on jo nyt tuonut lisää itsevarmuutta ja leveämmän hymyn: ”Olo on varmempi. Olen aina ollut luonteeltani iloinen ja hymyilevä, mutta kyllähän tämä uusi, nyt jo aikaisempaa huomattavasti suorempi hammasrivistö on tuonut lisää iloa elämään. Hymyilen aivan eri tavalla, leveämmin.”

> Lue lisää Liisan oikomishoidon alkuvaiheesta: Oikomishoito aikuisena – koskaan ei ole liian myöhäistä.

 

Oikomishoito aikuisena

 

Oikomishoidon aikana brakettien välissä kulkevaa oikomiskaarilankaa on vaihdettava tietyin väliajoin jäykempään ja paksumpaan. Ensimmäisten kuukausien tavoitteena on ollut saada hampaat tarpeeksi tasaiseen riviin, jotta brakettien väliin voidaan asentaa jäykempi ja voimakkaampi ”kakkoslanka”, jonka avulla jo tasoittuneet ylä- ja alahammasrivistöt saadaan sovitettua yhteen. Liisan molempien leukojen hampaisiin vaihdettiin voimakkaampi lanka pari viikkoa sitten.

”Kaikki on mennyt paremmin kuin osasin odottaa. Viime kerralla, kun Virpi asensi voimakkaamman langan, tuntui loppupäivän ajan suu hieman aralta. Tämä meni kuitenkin taas ohi heti seuraavana päivänä. En ole pitkiin aikoihin joutunut käyttämään edes kojeiden hiertämistä estävää vahaa, suu on kai tottunut sen uusiin asukkaisiin.”

 

Oikomishoidon erikoishammaslääkärin vastaanotolla

 

Oikomishoidon alussa Liisalle tuotti ajoittain vaikeuksia s- ja r-kirjainten ääntäminen, sillä kieli häiriintyi esteistä ja sen täytyi etsiä uusi asento. Syöminen oli alussa hieman hankalaa, sillä oikomiskojeet keräsivät ruokaa ja kovat ruoat saattoivat vaurioittaa kojeita, kuten esimerkiksi irrottaa langan braketeista. Nyt Liisa pystyy jo syömään miltei kaikkea, mutta kovan leivän hän yhä repii pienemmäksi ennen pureskelua. Myös hampaiden kunnolliseen puhdistukseen täytyy oikomishoidon aikana kiinnittää erityistä huomiota. Liisa puhdistaa hampaitaan erityisen ahkerasti, ja käy säännöllisin väliajoin suuhygienisti Helena Uosukaisen vastaanotolla suun puhdistuksessa.

> Lue lisää hampaiden puhdistuksesta oikomishoidon aikana.

Monelle aikuiselle oikomishoito on pitkäaikainen haave, niin myös Liisalle. ”Olen niin onnellinen ja iloinen, että aloitin oikomishoidon. Aika on mennyt nopeasti, mutta silti on saatu paljon aikaan. On palkitsevaa huomata, että hampaat ovat todella siirtyneet ja rivistö suoristunut. Myös ystävät ja tuttavat ovat huomanneet eron, ja se on mahtava kuulla. Se, että joutuu toisinaan murentamaan leivän käsillä ennen pureskelua, on pientä verrattuna siihen, mitä oikomishoito antaa.”

 

Oikomishoidon edistyminen

 

”Gasellin vastaanotossa työskennellessä on hauska huomata, että voi olla aidosti avuksi myös oikomishoitoa harkitseville tai jo läpikäyville potilaille. Kun itse tietää asioista ja on omia henkilökohtaisia kokemuksia, voi olla tukena ja antaa neuvoja. Se tuntuu mukavalta, ja olen saanut hyvää palautetta myös potilailta.”

Liisan oikomishoitoa on hoitosuunnitelman mukaan jäljellä 1–1,5 vuotta. Palaamme Liisan kuulumisiin ja oikomishoidon etenemiseen taas muutaman kuukauden kuluttua.

Haaveissa oikomishoito aikuisena?

Voit varata ajan konsultaatioon oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myllerille verkossa tai puhelimitse numerosta 09 6811 3800.

Lisää oikomishoidosta voit lukea Virpin kotisivuilta.

 

Jaa sivu:
Sanoma