1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Ohjeet
  4. Pahanhajuinen hengitys – milloin lääkäriin?

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on kiusallinen, mutta hyvin yleinen vaiva. Henki voi haista väliaikaisesti, eikä pahanhajuinen hengitys aina ole oire vakavammasta vaivasta. Väliaikaista pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa tietyt ruoka-aineet ja elintavat, kuten valkosipuli, tupakointi tai alkoholin käyttö. Yleisin syy haisevaan hengitykseen on kuitenkin puutteellinen suuhygienia.

Huono suuhygienia kasvattaa suussa elävien bakteerien määrää. Bakteerit muodostavat epämiellyttäviltä haisevia rikkiyhdisteitä, ja hengitys voi haista. Puutteellisesta suuhygieniasta johtuva pahanhajuinen hengitys voi olla merkki suun tulehduksista, kuten reikiintyneistä hampaista, märkäpaiseista, viisaudenhampaiden aiheuttamista tulehduksista tai ientulehduksesta eli gingiviitistä. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin, eli hampaiden kiinnityskudoksen tuhoutumiseen.

Syy pahanhajuiseen hengitykseen voi löytyä myös suun kuivuudesta. Sylki suojaa pahalta hajulta, joten esimerkiksi aamulla pahalta haiseva hengitys johtuu syljen erityksen vähenemisestä ja suun kuivamisesta yön aikana. Syljen eritys vähenee myös ikääntyessä, ja voi kieliä esimerkiksi sylkirauhasten tulehduksesta. Suun kuivumista voi ilmetä myös monien lääkeaineiden sivuvaikutuksena.

Aina syy pahanhajuiseen hengitykseen ei löydy suusta. Myös kuume, syöpätaudit ja tulehdukset muualla kehossa, kuten nielussa, poskionteloissa tai nenäkäytävissä voivat aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Jotkut yleissairauksista, kuten diabetes, maksa- keuhko- ja munuaissairaudet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

 

pahanhajuinen hengitys syyt

 

Eroon pahasta hajusta

Kotona pahanhajuista hengitystä voi hoitaa pitämällä huolta suun puhtaudesta. Hampaat on hyvä puhdistaa vähintään kahdesti päivässä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla, sekä lisäksi muistaa säännöllinen lankaus tai hammasvälien harjaus. Pahanhajuinen hengitys voi johtua myös kielen pinnalla esiintyvistä bakteereista, joten myös kieli kannattaa puhdistaa hampaiden harjauksen yhteydessä joko hammasharjalla tai kielen puhdistamiseen tarkoitetulla välineellä.

Aamulla kuivasta suusta kärsiminen on tavallista, ja voi johtua yön aikana suun kautta hengittämisestä. Suuhengityksestä johtuvaan kuivumiseen avun voi saada nenän hengitysteiden nesteiden hoitamisesta, tai suun huuhtelemisesta aamulla.

Myös suuta raikastavat xylitolipastillit ja -purukumit, sekä suun limakalvoille ruiskutettava tekosylki voivat tuoda helpotusta haisevaan hengitykseen.

Suun ja muun kehon tulehdukset tulisi aina hoitaa asiantuntevalla lääkärillä. Pitkäaikaisen pahanhajuisen hengityksen hoitoon avun voi löytää suuhygienistin vastaanotolta, jossa hampaat ja suu puhdistetaan.

 

hampaiden harjaus

 

Jos kotikonstit eivät auta haisevaan hengitykseen, kannattaa suu käydä tarkastuttamassa ammattilaisella. Säännöllinen hammaslääkärissä käynti auttaa seuraamaan suun kokonaisterveyttä, ja hoitamaan ilmenevät ongelmat viivytyksettä.

Varaa aika hammastarkastukseen tai suun puhdistukseen verkossa tai puhelimitse 09 6811 3800.

 

 

Jaa sivu:
Sanoma